Chov chvostoskoků Folsomia candida

27.01.2011 22:31

Chvostoskok Folsomia candida je velmi vhodné krmivo pro malé obojživelníky a gekony.  Pro některé čertvě metamorfované žáby to bývá jediné dostupné krmivo. V mém chovu tvoří část krmné dávky pro mláďata L. williamsi.

 

Chov se v laboratořích provádí na směsi sádry a aktivního uhlí (8:1) obvykle při teplotě 20°C. Sádra se namíchá jako obvykle a nalije do petriho misek. Sádra se udržuje vlhká. Chvostoskoci se krmí sušenými kvasnicemi.

 

V domácích podmínkách je vhodný chov  chvostoskoků na dřevěném uhlí. Uhlí je dobré na sítu proprat a přelít horkou vodou. Tímto materiálem se naplní vhodná nádoba a přidá se násada chvostoskoků. Pro chov je třeba udržovat 90% - 100% vlhkost. Při pokojové teplotě se přibližně za 14 dní objeví v hojném počtu nová generace.


Chvostoskoky krmím pivovarskými kvasnicemi a vločkovým krmením pro rybičky (vhodné jsou i sušené kvasnice z potravin). Je vhodné krmit v malých dávkách a častěji. Příliš mnoho nespotřebované potravy ve vysoké relativní vlhkosti, která je třeba k chovu, plesniví.