Chov octomilek

09.11.2010 21:25

 Násadu octomilek je možné obstarat ve specializovaném zverimexu, na teraristické burze, nebo na objednávku.

Násada obvykle vydrží asi 1 - 2 týdny, podle jejího stáří při koupi. Celý vývoj je velmi závislý na teplotě, při pokojové trvá asi měsíc. Z vajíčka se vylíhne larva a asi za 3 týdny se zakuklí. Nejrychlejšího vývoje lze dosáhnout při 25°C-26°C. Při této teplotě se vývoj zkrátí na 2 - 3 týdny, larvy se začínajíí objevovat po týdnu.

Živná půda se obvykle skládá z vody a dalších přísad v podobě škrobů a cukrů. Lze například uvařit hustou kaši z vody, škrobu, cukru, kukuřičné mouky. Lze přidat banán, vitamíny a další přísady. Nejvhodnější je živná půda, jejíž základ tvoří agar.  Hmota se nalije do připravených kelímků (nebo upravené pet láhve) ve vrstvě 3 - 4 cm. Po vychladnutí se na povrch přidá kašička z kvasnic, trochy vody a cukru. Ta zajisí nastartování správného kvašení. to je důležité zejména proto, že se larvy octomilek živí kvasinkami a dalšími mikroorganismy.  Druhý den je možné přidat zmačkaný papír nebo nastříhaný zbytek pet lahve nebo dřevitá vlna, aby měli octomilky větší prostor na lezení a zejména na kuklení. Nakonec se přisype násada octomile (postačuje 20-50 ks).

 

Vyzkoušel jsem několik způsobů přípravy živné půdy. Některé brzy vysychají, nebo jsou příliš tuhé pro vývoj larev. Postupem času jsem si vytvořil směs na živnou půdu, kterou stačí smíchat s vodou. Dále se vše přivede k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Po částečném schladnutí stačí přidat několik lžiček směsi vody, droždí a cukru. Druhý den do násad přidám dřevitou vlnu a octomilky.